Fråga:
Finns det några operativsystem som inte är Linux tillgängliga?
RLH
2012-06-13 01:30:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Någon variation av Linux är de facto-standarden för Raspberry Pi. Det finns dock mindre, mindre kända operativsystem och vissa verkar lämpliga för en så liten enhet.

Finns det några andra operativsystem som är kompatibla med Raspberry Pi?

Jag skulle vara väldigt intresserad om det skulle vara möjligt att få [MicroC / OS-II] (http://en.wikipedia.org/wiki/MicroC/OS-II) att fungera, för vissa inbäddade realtidssystem fungerar.
Sju svar:
#1
+25
Nick McCloud
2012-06-13 02:05:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

RISCOS är på gång och det finns QT tillgängligt nu. Vissa bare metal-programmerare arbetar på OS från grunden också, men det här är mer för skojs skull &-forskning än fullblåsta OS.

Bare metal OS låter som kul. Vill du dela länkar?
@Nick McCloud: Ge några ytterligare länkar så har du svarstecken!
#2
+6
Krzysztof Adamski
2012-08-09 13:56:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Som nämnts tidigare är RISCOS förmodligen i det mest avancerade tillståndet just nu. Du kan också läsa om att få FreeBSD att fungera på RPi här. Vissa människor arbetar med sina egna bare metal-operativsystem men de är mest ett hobbyprojekt, här är ett exempel. är några tekniska problem med att få olika operativsystem på Rpi, främst på grund av bristen på offentligt tillgänglig dokumentation till vissa kringutrustning, särskilt USB (som är känt för att ha många problem även på Linux).

På Amiga skulle många spel effektivt ta över maskinen när de startade och medan de körde, men skulle sedan återställa kontrollen till operativsystemet när de var klara. Skulle du tro att det skulle finnas något praktiskt sätt för ett program med rotmyndighet att göra det under Raspian?
@supercat: Så vitt jag vet är det inte möjligt på Linux. Dagens hårdvara är mycket annorlunda än den var i Amiga-eran och mycket av den skulle inte kunna köras ordentligt om du inaktiverar OS. Till och med på Amiga (åtminstone så kommer jag ihåg det här), avaktivering av multitasking gjordes mestadels av spel som du inte kunde lämna och du skulle starta om hela systemet efter att du hade spelat klart. Och att starta om Amiga var faktiskt något du skulle göra regelbundet. Unix-systemdesign är bara mycket annorlunda och mer komplicerat än Amiga-systemet.
En vän till mig var en Amiga-utvecklare tillbaka på dagen, och han var mycket glad när han fick reda på hur man skulle skriva ett spel som snabbt skulle kunna återställa operativsystemet till det tillstånd som det hade innan han körde spelet. Jag vet att enhetsdrivrutiner inte skulle fungera om de inte implementerades på ren metall, men att kunna använda samma maskin för utveckling och testning kan vara praktiskt. Men om Raspian inte stöder det, så är livet. Jag undrar vilken typ av utveckling som skulle vara möjlig under den snabbstartande RiscOS?
@supercat: Såvitt jag kommer ihåg att det inte fanns någon "återställning" -funktion på Amiga, kunde du bara aktivera / inaktivera "multitasking". Det betyder att det i vissa fall inte var möjligt att gå tillbaka till arbetssystemet efter att ha skruvat upp några saker. Och det handlar inte bara om att implementera drivrutiner igen - en del hårdvara idag förväntar sig bara att värden alltid ska fungera (svara på / generera några avbrott, läsa buffertar etc.).
#3
+5
Toralf Westström
2013-03-02 01:43:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Haiku, ett operativsystem vars design inspirerades av BeOS, har en extremt tidig port tillgänglig för Pi. Läs här för mer information.

#4
+3
me myself
2012-08-08 19:57:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

NetBSD är i arbete (startar, inte mer); FreeBSD också (endast startladdaren).

Hej mig själv! Välkommen till [raspberrypi.se]. Kan du snälla lägga till några citat i ditt svar? Tack!
För NetBSD, se http://mail-index.netbsd.org/port-arm/2012/07/13/msg001367.html
#5
+2
Graeme
2013-03-04 02:25:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns också version 4 av Android som utvecklas och Aros en ny version av Amiga-operativsystemet.

http://androidpi.wikia.com/wiki/Android_Pi_Wiki

http://www.aros-broadway.de/downloads/index.html

#6
+2
Eineki
2013-03-05 13:13:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns också en port för Firefox OS.

Det rapporterades också på den officiella hallonsidan http://www.raspberrypi.org/archives/1787

September 2016-uppdatering:

Ovanstående länk är trasig (Raspberry-grundwebbplatsen är fortfarande funktionell). För närvarande, september 2016, verkar Firefox OS-portning på hallon fastnat.

Firefox Os skickade stafettpinnen till B2G och utvecklingsinsatserna verkar för mig något stoppad.

Länkar är trasiga, även länken på den officiella webbplatsen.
@ThomasWeller Det nuvarande läget för Firefox OS (nu B2G) beskrivs här: http://gioyik.com/p/raspberrypi-final-state, tack för att du pekar på den trasiga länken


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...