Fråga:
Varför måste jag `sudo`?
Alex Chamberlain
2012-06-14 16:39:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag har följt ett par tutorials om min RPi och många kommandon börjar med sudo ; vad betyder det och vad gör det?

Metafråga: http://meta.raspberrypi.stackexchange.com/questions/97/to-sudo-or-not-to-sudo
Det här är en bra fråga, jag kan föreställa mig att många nybörjare vill ha information om detta.
@berry120 ja men det skulle ha varit mer lämpligt för Unix / Linux SE för att människor kör sina Pi på andra operativsystem också (jag tittar på dig, RISC OS!)
Whaaaat? Årsfråga! gör det 2 år!
@evamvid Detta var en av de första exempelfrågorna på RPi.SE ...
@AlexChamberlain Jag visste inte det ... Jag märkte inte heller att OP hade taggat det Debian (i vilket fall det passar bättre). Jag antar att det är lite överlappning ...
Två svar:
Alex Chamberlain
2012-06-14 16:39:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

sudo står för Super User Do; det låter dig köra som en annan användare, vanligtvis superanvändaren ( root ), för att utföra administrativa uppgifter, som att uppdatera programvaran, ändra filsystem och starta demoner.

root har den ultimata kraften och kan fungera i stort sett vad som helst. Det kan därför skada ditt system mycket och i värsta fall måste du börja om.

Du måste alltid förstå vad ett kommando gör innan du kör det.

Varför har vi sudo ?

Av säkerhetsskäl kan vanliga användare inte göra allt. Det förhindrar att du gör något för dåligt av misstag och förhindrar att skadliga användare skadar systemet.

Varför loggar vi inte in som root när vi vill ha förhöjda behörigheter?

sudo tillåter administratörer att kontrollera vilka kommandon varje användare kan köra som root . Till exempel kan din administratör tillåta att du kör apt-get som root , men inget annat. Dessutom är alla kommandon som körs via sudo inloggade i /var/log/auth.log.

Övriga distributioner

The standard Debian-bilden har sudo installerat i förväg, men andra kanske inte. Du kan ofta installera den med distributionspakethanteraren eller undersöka andra sätt att få rootbehörigheter.

Arch

Du kan installera sudo med pacman : kör pacman -S sudo som root . Du bör sedan lägga till en ny användare och inaktivera root -kontot.

su

I Arch Linux (och andra distributioner som stöder det) kan du använda su (ersättningsanvändare) -kommando för att anta identiteten för alla andra användare (inklusive root ). Detta betyder att alla dina kommande kommandon (under den aktuella sessionen) har sina behörigheter. Du kommer emellertid att behöva lösenordet och kommandona du kör kommer inte nödvändigtvis att loggas.

Se även:

Tror du att information om `su 'kan vara användbar för att verkligen slutföra svaret?
Föreslå en redigering under rubriken Övriga distributioner?
Utöver detta tenderar jag att skriva "sudo bash" så snart jag laddar min pi för att undvika att behöva skriva sudo hela tiden. Detta låter dig köra allt med superanvändarbehörigheter. Detta är uppenbarligen lite farligt, men med rpi finns det lite större dåligt att du kan göra.
Det här är en mycket dålig vana att komma in i!
@phalt Varför loggar du inte bara in som root då?
Du kan använda `su` för att växla till vilken användare som helst, inte bara root. Om du t.ex. är inloggad som root kan du tillfälligt söka till en mindre privilegierad användare för att göra något riskabelt. Om du inte är root behöver du dock lösenordet för användaren du vill ställa till.
@goldilocks Bättre?
berry120
2012-06-14 16:43:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Du använder det vanligtvis för att utföra ett visst kommando som root snarare än din nuvarande användare. Av säkerhetsskäl är normen i Linux-världen att din huvudanvändare har begränsade behörigheter och att du byter till root när du behöver göra något du inte har behörigheter för (till exempel att installera paket.)

Root är lite som administratör i Windows-världen - det är din ultimata "kan-göra-vad som helst" -användare.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...