Fråga:
Hur kan jag köra Pi på solenergi?
berry120
2012-06-13 02:43:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Har någon lyckats ställa in sin Pi för att köra på solenergi? Om så är fallet, vad skulle vara det billigaste sättet att på ett tillförlitligt och pålitligt sätt uppnå detta med en kombination av solceller / batterier / spänningsregulatorer?

Är det bara att bygga paneler som ger den erforderliga strömmen, reglerande spänningen och leverera en batteribackup, eller finns det något annat jag borde vara medveten om?

Låter som ett roligt projekt!
Du kan prova en Joos Orange. Det fungerar bra, men kan inte driva en Raspberry Pi kontinuerligt.
Sju svar:
#1
+111
Mark Booth
2012-06-13 18:25:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns några saker du måste vara medveten om om du vill bygga din egen solenergiförsörjning.

Det viktigaste är att solcellernas spänningseffekt kan variera vilt baserat på det infallande solljuset (hur soligt det är).

Enkla oreglerade solpaneler som säljs som "batteriladdare" är ofta konstruerade för djupcykel 12v "fritidsbatterier", men kan mätas vid 18v eller mer öppen krets i starkt solljus (även i Storbritannien * 8 "). Batteriets interna motstånd håller spänningen nere på batterinivån, men utan en högre än nominell spänning kan skada direktansluten elektronik om den inte regleras.

Som sådan bör du titta på antingen reglera solpanelen eller moderera utgången med ett batteri, och helst båda. Med hjälp av ett batteri kan du också samla överflödig energiproduktion och leverera kraft när strömmen från solpanelen sjunker, vilket innebär att du kanske kan komma undan med en solpanel som är dimensionerad för ditt genomsnittliga effektbehov, snarare än en storlek för ditt maximala strömbehov.

Om du vill hålla storleken på solpanelen och batteriet till ett minimum, kanske du vill beräkna den totala förväntade effektbelastningen, genomsnittlig kraftproduktion under hela året och batterikapaciteten för att komma igenom nätterna och vintermånaderna.

Det finns några utmärkta råd om solladdning i svar på min fråga om elektronikstackutbyte, inklusive information om hur man beräknar om solsken i din området är tillräckligt för din ansökan om en viss kombination av solpanel och batteri, med hjälp av platsspecifik information från gaisma.

Tack för det, riktigt bra information. Jag kommer +1 när jag kan rösta igen (nådde min gräns för idag!)
Så jag har en solpanel / batteriinstallation som fungerar bra; Jag har precis fått den här 12v - 5v 10 amp-omvandlaren (http://amzn.com/B00FXNN7YA) och jag vill driva 3 hallon-pis med den. Det största problemet är naturligtvis hur jag ansluter Pis till strömmen? Skär en USB-kabel?
Det enklaste sättet är förmodligen att bara använda en USB-hubb @linuxgnuru. Anslut din PSU till navets uppströmsport och RasPi till nedströmsportarna.
#2
+37
Kyle Macey
2012-06-13 05:09:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det kan vara värt att titta på Solio Chargers, som har inbyggda solpaneler, spänningsregulatorer och batteribackup. De kommer sannolikt också att ha rätt strömanslutning för Raspberry Pi.

Tack @BlueRaja-DannyPflughoeft. Ser ut som att iGo inte längre tillverkar solcellsladdarna, så jag kopplade till en liknande produkt.
*Vi ber om ursäkt. Webbadressen du angav är inte en fungerande sida på vår webbplats * - länken är trasig
@IonicăBizău tack, uppdaterade länken direkt till Solios hemsida
#3
+19
user13
2012-06-13 02:47:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Du bör undvika att utsätta din Raspberry Pi för direkt solljus, eftersom det kan orsaka problem (som överhettning eller nedbrytning av vissa typer av komponenter som kondensatorer). UV-strålning är inte fördelaktigt för elektronik. Bortsett från det tycker jag att du borde ha det bra om du har batteribackup och en kvalitetsregulator.

Observera att du enkelt kan skydda en elektronisk enhet från UV-strålning genom att lägga den i en ogenomskinlig behållare, en enkel kartong låda skulle göra, eller du kan packa in den i byggpapper. Även ett transparent glas- eller plastfodral skulle filtrera bort mest UV-ljus. Du kan sedan köra ledningarna från solpanelen till Raspberry Pi genom ett hål i ditt fall.

Hur fungerar detta ?
Och hårda siffror och fakta vad "frågor" att förvänta sig under vilka förhållanden och hur man kan förhindra dem?
#4
+9
Loran
2016-04-05 11:25:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Här är min inställning: 30 watt solpanel med en 12 volt laddare ansluten till ett 33 amp timme, 12 volt batteri. Utanför batteriet har jag en 12 volt till 5 volt batteri eliminator som tappar spänningen säkert till 5 volt som jag skarvade i en micro USB-kabel.

Det har körts framgångsrikt i två dagar nu. Jag skulle vilja experimentera med ett mindre batteri och en panel men baserat på min matte har min inställning extra vaddering på både batteriet och panelen. Jag är dock öppen för förbättringar.

#5
+5
Sparkletron
2017-02-09 01:25:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Som ett minimum behöver du: en solpanel, en laddningsregulator, ett djupcykelbatteri, en DC-DC-buck-omvandlare (för att minska batterispänningen till 5V), hårdvara för att montera panelen, något för alla komponenter.

Tricket är att dimensionera solkomponenterna, och det beror på hur mycket solljus du får och hur mycket reservkraft du vill ha. Men även under de bästa omständigheterna tror jag att det skulle vara utmanande att driva en Pi 24/7/365 på de flesta platser med något mindre än en 30W-panel och 12V 5AH AGM SLA-batteri.

Anledningen är att panelen måste ge tillräckligt med ström för att inte bara hålla Pi igång under dagen utan också ladda upp batteriet för att hålla Pi igång på natten. Pi förbrukar cirka 1,5 watt. För 24 timmars drift är det 1,5 watt x 24 timmar = 36 wattimmar. Ett 12V 5AH AGM SLA-batteri kan teoretiskt leverera 60 wattimmar ström. Men du vill aldrig tömma blysyra mer än 50%. Det finns också alltid ineffektivitet. Så du får bara 23 wattimmar från batteriet. Det räcker för att få en Pi genom natten - men bara om batteriet var fulladdat till att börja med. Och det är där paneleffekten blir viktig.

En 30W-panel kan teoretiskt ge 30 watt per timme vid "topp solljus". Men realistiskt kommer du bara att få 23 watt från panelen. Så du behöver 1,6 timmars högsta solljus (1,6 timmar x 23 watt = 36,8 wattimmar) för att driva en Pi som använder 36 watt om dagen. Du kan kolla online för att se hur många timmars högsta solljus ditt område får. Du vill ha ett genomsnitt för vintern.

Seattle, Washington, till exempel, får bara 1,6 i genomsnitt under vintern. Så 30W-panelen skulle bara göra det. Men det förutsätter fortfarande att du får minst 1,6 topp timmar av solljus per dag. I verkligheten kan du gå dagar utan solljus alls. Därför vill du förstora din panel + batteri för reservkraft.

Det skulle därför inte vara ovanligt att driva en Pi med en 150W panel och ett 75AH batteri. Många skulle säga att det är överdrivet. Men det är inte om du vill ha reservkraft för molniga dagar.

Medan du har tagit med mycket detaljer i ditt svar är det lite opresentabelt i sitt nuvarande format. Jag föreslår att du redigerar den så att du inkluderar några stycken eftersom en textvägg kan vara väldigt nedslående.
#6
  0
donroher
2018-08-17 02:31:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag använder ett lite annat tillvägagångssätt ... Jag använder en solstorlek i full storlek från Harbor Freight. Jag laddar en vanlig 12 volts batteridjupcykeltyp och matar 12 volt till en 12 volt till 120 volt växelriktare.

Detta ger 120 volt för att driva pi-försörjningen och en HDMI-skärm allt i ett skott. På grund av den fyrkantiga matningen till Pi-matningen använder jag en 5 amp väggurtillförsel för att ta hand om spänningsfallet. Skärmen går bra på egen hand från 120 volt växelriktaren.

#7
  0
The Royal Noob
2018-08-18 00:42:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns ett företag som gör detta för hallon Pi, de heter PiJuice kommer med bärbart batteri och solpaneler kan läggas till som extra. :

https://www.kickstarter.com/projects/pijuice/pijuice-a-portable-project-platform-for-every-raspDenna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...