Fråga:
Är det möjligt att få en elektrisk stöt genom att röra vid en Raspberry Pi medan den är på?
Highly Irregular
2012-06-13 11:08:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det här är en säkerhetsfråga för barn som använder enheten medan de fortfarande levereras utan ett fodral.

USB-strömkällan förväntas ge 5V och minst 700mA. Räcker det för att ge en chock?

Gör några komponenter på kortet kortare spänning, vilket ger en högre spänning?

Kondensatorer skulle säkert kunna ge en plötslig frigöring av ström som är kortare högre än ingångsströmmen (jag minns att jag läste några konton om människor som blev chockade av en vanlig dator efter att ha kopplat bort den, tack vare kondensatorer i PSU). Skulle detta också vara en möjlighet?

Jag antar att det handlar om hur säker en Raspberry Pi är för ett barn att använda, om det inte har något fall.

Även om det är säkert för barn att röra vid, kanske det inte är säkert för själva enheten.
Jag skulle ta det "kanske inte" och ta det vidare till "definitivt inte". Men inte mycket i ett hus är ändå helt säkert från små barn!
Jag är ledsen för enheten. Utan någon erfarenhet tvivlar jag på att någon chock verkligen kommer att skada och det kommer förmodligen bara att lära dem att inte röra vid råa PCB medan de är påslagen.
Jag har berört min enhet överallt medan jag är påslagen (jag är en slarvig idiot) och hittills inga chocker och inga skador.
Det är ett kretskort ... kanterna, ja, komponenterna, kanske ledningarna? Nej
Min far sa alltid, * volt skakar, förstärkare dödar *. Eftersom RaPi är 700mA vid 5v, finns det väldigt lite verklig energi där, för att öka spänningen väsentligt måste du trappa ner strömmen väsentligt också, och till och med att tona stora kondensatorer vid låga spänningar kommer sannolikt inte att ge mer chock än att kortsluta PP3 batteripolerna med tungan. * 8 ')
Flashminnesceller raderas med högspänning, eller hur?
@Tibor High Voltage kan vara 5V0 i en 3V3-driven IC. Därav högspänning. Det betyder inte 660 volt. Till OP-datorns PSU-konditor kommer aldrig att chockera dig - om du inte öppnar PSU: n och sticker in fingrarna där. Det är därför det såldes med ett fodral och en klistermärke som säger att du inte ska öppna eller att du kommer att dö. Pi behöver inte göra det eftersom det är säkert .. om det inte sväljs.
Du kan få en chock från det jordade fodralet på vilken enhet som helst (även avstängd) om du också är i kontakt med en annan, annan jord. Vilket är vanligare än du kanske tror, ​​särskilt i en laboratorieinställning.
Kommer du att röra vid Pi medan du skadar det?
@SuiciDoga Du är bäst att ställa det som en separat fråga om du vill ha svar!
åtta svar:
#1
+19
bardiir
2012-06-13 15:54:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Eftersom allt på brädet är 5V och under måste du ha mycket låg hudmotstånd för att till och med överföra tillräckligt med energi för att orsaka störningar på brädet än mindre chocka dig på något sätt.

Du kanske inte vill försöka slicka det, men att röra borde inte vara ett problem. Du får vanligtvis inte en chock även från 9V och 12V batterier (såvida inte slickning är inblandad).

("såvida inte slickning är inblandad" - som jag en gång upptäckte när jag tappade klockkabeln på en inhemsk telefonlinje med tänderna. Vink skarp spricka och blixten blått ljus inifrån munnen! :-))
@SimonWhitaker Låter som lite mer än 9 volt exploderade i munnen .. oj!
@SimonWhitaker FYI, när en POTS-linje ringer, är det en mycket högre spänning. Något som 90V.
@SimonWhitaker oh man, det tar mig tillbaka ... du skulle tro att jag skulle ha lärt mig efter första gången.
#2
+5
berry120
2012-06-13 17:16:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag kommer att vara djärv och bara säga nej!

Även om det är sant kan vissa stora kondensatorer behålla sin laddning och chocka dig, det finns ingen som är nästan tillräckligt stor på Pi för att detta ska hända, och Jag tror inte att det finns något på Pi som går mycket över 5V ändå. Definitivt inte vid en spänning som kan chockera dig!

#3
+4
Martin Thompson
2012-06-14 01:24:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns bara låga spänningar på Raspberry Pi som andra har sagt.

Du måste vara försiktig så att du inte ger din Raspberry Pi en chock - statisk urladdning som du inte känner kan räcka för att döda det.

#4
+4
Mequa
2012-10-19 05:23:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

För dem som sa att det inte går att få en chock från Raspberry Pi - du har fel. Jag fick en ganska otäck ryck från kondensatorn bredvid mikro-USB-strömingången. Enheten kopplades bort då. Detta var ett problem eftersom jag har en pacemaker monterad, men lyckligtvis är laddningen inte i närheten av att orsaka några problem där.

Pi fungerade fortfarande efter utan märkbara problem. Kanske är olika enskilda kort mer mottagliga för att ge chocker än andra.

Det kan vara bra att beskriva "otäck" lite mer detaljerat. Förmodligen rörde du med fingret; var det tillräckligt starkt för att få dina muskler att krympa väsentligt?
Det räckte för att känna sig som en insektsbit eller stick. Fortfarande medicinskt ofarligt för de flesta men, och i mitt fall fungerar R. Pi fortfarande bra.
#5
+2
Shane Hudson
2012-06-13 19:08:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Är det möjligt? Förmodligen. Det är en elektronisk enhet och problem kan inträffa, särskilt om du tappar runt med GPIO. Men det borde aldrig hända och jag skulle bli chockad att höra om det. Syftet med hallon pi är att vara barnvänlig!

LOL! Den ordlek var inte avsiktligt heh
#6
+1
Chetan Bhargava
2018-01-18 04:04:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

En felaktigt isolerad nätadapter som driver Raspberry Pi kan orsaka elektrisk stöt.

Vanligtvis är de flesta nätadaptrar som vanligtvis används för att driva Pi SMPS. Nedan är en bild av rätt SMPS-isolering:

enter image description here

Du kan se en stor kortplats på kretskortet (nedan text L-4765) som ger elektrisk och fysisk isolering mellan den primära och sekundära sidan av strömförsörjningen. Inga spår eller elektriska anslutningar dirigeras över spåret.

Nya billiga tillverkare kan skära hörn och följer inte standarder och kan därför inte isolera den primära och sekundära sidan ordentligt. Primärsidan är ansluten till spänningsförande spänningar.

Här är en artikel som har mer information.

Wikipedia-artikel om SMPS - Sök efter "chock"

Strömförsörjningsisolering av Sunpower

#7
  0
Tim de F
2013-08-16 17:39:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Min dotter fick en stickning från ljudutgången på sin Pi. Jag testade det med en mätare och det var bara 5V så jag är förvånad över att hon kände det, men det gjorde hon.

#8
-1
Balin
2018-01-17 00:10:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det är förmodligen farligare att sticka eller skära ett finger någonstans på Pi än att få en farlig elektrisk stöt. Men du kan få ett skak ändå, om du laddas statiskt, till exempel av en matta, kan den här energin flyta över den jordade skärmen på USB- eller nätverksuttaget, om du rör vid den, glittrande men inte skadar dig eller enheten. Detta kan misstas som att få ett stötar av Pi: s elektriska system.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...