Fråga:
Hur är Raspberry Pi "öppen källkod" om den använder ARM?
smeeb
2015-01-22 00:13:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Allt jag någonsin har hört talas om Raspberry Pi är att det är en "öppen källkod" SoC. Men jag ser att processorn inuti BroadCom SoC är ett ARM-chip. måste vara öppen källkod för att enheten som helhet ska vara arbetsmiljö. Men om ARM är proprietär, hur kan RPi då vara OSH?!?

Som Recantha påpekar är det * inte * öppen källkod. Den använder övervägande programvara med öppen källkod, eftersom det är det enklaste sättet att göra någonting för något liknande.
Eben Upton har påpekat att det tekniska fokuset på RPi är på kostnad, inte på att vara öppenhet.
Raspberry Pi är inte open source-programvara eller hårdvara. Ingenting om det är.
Tre svar:
recantha
2015-01-22 00:21:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Raspberry Pi har aldrig hävdat att Pi är öppen källkod. Det finns många delar av det, särskilt programvaran, som är öppen källkod, men inte allt är. Det har kritiserats av Pi för att ha delar som är slutna källor, men med tanke på att målet med Pi är utbildning av barn, så ses inte allt som en öppen sourcing som en prioritet.

Särskilt den tidiga startladdaren är inte programvara med öppen källkod. Observera att den 0: e stegs bootloader faktiskt är GPU-firmware ... systemet växte så
Piman
2015-02-15 23:16:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Inte säker på var du fick intrycket av att Pi (eller något annat för den delen) är "öppen källkod HARDWARE" ..

Visst är det inte .. den kör dock Open Source Software på en SOC som innehåller en GPU med mikrokod som är en "sluten källkod" (det måste vara av två mycket goda skäl - (1) du kan utföra H264, MPEG och VC1 videoavkodning på GPU: n (och det betyder en Licensavgift KRÄVS för att förbli laglig) och (2) GPU-kisel är en gammal design med ett antal 'odokumenterade funktioner' (så att alla som ändrar mikrokoden för en funktion riskerar att "bryta" sin funktion i andra, tydligen orelaterade, funktioner)

Även om jag håller med om att inte ha tillgång till GPU-mikrokoden är det lite av en nackdel, särskilt för alla som vill uppnå någon form av verklig prestanda ur Pi, men det riktades aldrig riktigt mot allt annat än skolbarn (uppenbarligen de "hobbiest" kom som en eftertanke ..)

Å andra sidan, var annars kan du få så mycket "f ree 'programvara (och så mycket "gratis" support) på ett system för mindre än $ 30?

* "eller något annat för den delen" * -> Det finns [hårdvara med öppen källkod] (http://en.wikipedia.org/wiki/Open-source_hardware); exemplet närmast pi skulle vara BeagleBoard. Det är dock ganska sällsynt, särskilt på PC / laptop-området. Observera att [FOSS] (http://en.wikipedia.org/wiki/Free_and_open-source_software) programvara som du refererar till faktiskt körs på någonting, har utvecklats i årtionden och var inte utformad speciellt för pi - det var bara slags ommärkta. Jag tror att Rpi Foundation inte bryr sig på ett eller annat sätt om öppen design utom i den mån det är bekvämt för dem.
"Öppen källkodsprogramvara på en SOC som innehåller en GPU med mikrokod som är en" blob "med sluten källa" vilket i grunden gör det till och med på sluten källkod på mjukvarunivå. Det behöver bara finnas en enda programvarukomponent i ett system för att vara sluten källa för att göra hela systemet sluten källa. Dessutom tillägget för några värdefulla för andra onödig programvara som är förinstallerad på den större Raspbian-bilden (eftersom Jessie vi har Lite och icke-lite version) har några ganska solida program med slutna källor.
Jag tror att det faktum att SoC-startladdaren är sluten källa inte förändras mycket, eftersom minnet ändå är programmerbart.
ngm_code
2018-03-15 00:25:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns många olika open source-licenser där ute. Med varje licens kan definitionen av öppen källkod vara helt annorlunda med avseende på vad som behöver delas och vad som måste tillåtas eller nekas ur synpunkt för återanvändning och omfördelning.

Det mesta av hårdvaruvärdet som tillhandahålls av Raspberry Pi finns i Broadcom BCM2837 SoC (Raspberry Pi 3 och senare, används också i vissa Raspberry Pi 2-versioner). Denna IC är inte öppen och av skäl som jag inte känner verkar det inte ha allmän tillgänglighet på marknaden eller dokumentation som är allmänt tillgänglig för den.

Ingen större distributör listar denna IC för försäljning, och Broadcom gör inte heller datablad tillgänglig för nedladdning på deras webbplats.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...